Wat is een koudebrug?
Een koudebrug is een deel van het dak, muur of vloer waar de isolatielaag doorbroken is of op plaatsen waar het beton doorloopt naar de leef- of werkruimte. Deze laatste situatie komt vaak voor wanneer een balkon zich boven een (woon)kamer bevindt.

Doordat de isolatielaag onderbroken of afwezig is, ontstaan er bij een koudebrug grote temperatuurverschillen. De warme lucht in uw woning slaat tegen de koude wand of plafond waardoor condensvorming ontstaat. Op deze vochtige plekken kan vervolgens schimmelvorming ontstaan.

Gevolgen en gevaar van koudebruggen
Koudebruggen veroorzaken onder andere warmteverlies, waardoor er meer warmte nodig is om een ruimte te verwarmen. Het warmteverlies kan oplopen tot 20% en dit ziet u terug in uw energierekening.

Omdat het oppervlak van een koudebrug kouder is dan de omgeving kan er condensatie ontstaan. Door deze condensatie ontstaan er vochtproblemen en schimmelvorming en kan ook de bouwconstructie zelf aangetast worden.
Wacht daarom niet te lang met het aanpakken van een koudebrug. Hiermee voorkomt u dat u later voor hogere kosten komt te staan.

Een koudebrug herkennen
Omdat de temperatuur bij een koudebrug altijd kouder is dan de omgeving, kunt u vaak zelf al een koudebrug lokaliseren. Dit doet u door simpel met uw hand over de wand te wrijven. Een koudebrug zal beduidend kouder aanvoelen.

Ook vocht- en schimmelplekken kunnen de aanwezigheid van een koudebrug aangeven. Doordat de verwarmde lucht in de woning tegen de koudebrug aanslaat, zal er condensvorming ontstaan. Deze condensvorming is een voedingsbodem voor schimmelvorming. Schimmelvorming is een gevaar voor uw gezondheid. Luchtwegklachten en allergieën kunnen ontstaan of verergeren.

Oplossingen voor koudebrugproblemen
Omdat een koudebrug ontstaat op plekken waar de isolatie ontbreekt, zal de meest effectieve oplossing altijd het aanbrengen van isolatie zijn.

Afhankelijk van de locatie van de koudebrug kunnen wij de koudebrug isoleren met platen en/of met Aero-Therm.

Aero-Therm is een 1 mm dikke isolerend werkende coatinglaag die warmte reflecteert door middel van glazen- en kunststof microbubbels. Deze ultradunne reflecterende coating zorgt voor warmere muren, elimineert koude plekken, voorkomt schimmel en biedt een thermisch comfortabele ruimte.

Vragen of meer informatie?
Neem dan contact op met BETONmonteur via info@betonmonteur of gebruik ons contactformulier.